Stiri

noutati si evenimente din industrie

 
 

Fluxuri de calibrare - toate uneltele de la inspiratie la aplicatie

08.04.2010

Articol publicat in revista Printing World - Lumea tiparului, martie 2010. 

Profesionistii din industria grafica inteleg importanta culorii corecte in obtinerea unui produs la standarde, in cadrul unui proces eficient. PANTONE, autoritatea in culoare recunoscuta international, ofera toate uneltele corespunzatoare pentru asigurarea unor fluxuri rapide, cu rezultate perfecte.

1. Identifica

Transpunerea culorii unui obiect in pagina este facilitata de un instrument simplu si eficient: Color Cue 2 ofera instant raspunsul la intrebarea „Oare ce culoare este asta?". Dispozitivul este practic o biblioteca PANTONE portabila ce permite identificarea corecta a culorilor in câteva secunde. Prin plasarea Color Cue 2 pe obiectul a carui nuanta ne intereseaza, se obtine cu o citire rapida cea mai apropiata Culoare PANTONE corespondenta. Nuanta este selectata din sistemele de culori PANTONE Matching System, respectiv cele dedicate diferitelor domenii - moda, design interior, PANTONE Paints + Interiors. O alta atingere de buton va traduce Culoarea PANTONE in valori sRGB, HTML si L*A*B*.

2. Calibreaza 

Corespondenta dintre culoarea de pe monitor si cea imprimata este esentiala iar obtinerea acestei potriviri nu trebuie sa fie ceva dificil.  Colorimetrul Eye-One Display 2 rezolva problema prin calibrarea si profilarea cu acuratete a tuturor tipurilor de monitoare, inclusiv LCD, CRT sau laptop. Functiile avansate permit identificarea celei mai potrivite culori pentru diferite monitoare, optimizarea gray balance si determinarea luminii ambientale optime pentru un mediu de lucru dedicat obtinerii unor culori precise.

3. Alege

Descoperirea culorii dorite este mai simpla ca niciodata cu ajutorul ghidurilor PANTONE. Fie ca se utilizeaza chip-uri de selectie precum Uncoated PANTONE SOLID CHIPS, fie paletare FORMULA GUIDE posibilitatile sunt nelimitate. Ghidurile de culoare pemit stabilirea exacta a nuantelor folosite si comunicarea specificatiilor corecte pentru imprimare, paletarele incluzând si formulele corespunzatoare ale mixurilor de cerneala.

4. Decide       

Doar aproximativ jumatate dintre Culorile PANTONE arata la fel când sunt printate in CMYK. PANTONE COLOR BRIDGE prezinta acele nuante care se mentin, insa mai important, sunt identificate cele care nu sunt identice la imprimarea CMYK. Astfel, ghidurile de culori sunt absolut necesare pentru a avea culoarea corecta indiferent de platforma prin selectarea Culorii PANTONE dorite, compararea echivalentului CMYK si potrivirea pentru RGB sau HTML.

5. Verifica

Pentru rezultate ideale sunt indispensabile cernelurile de proof de inalta calitate si o incinta de iluminare profesionala. Cernelurile ColorVANTAGE permit atingerea unui gamut de culoare superior și reproduceri precise. PANTONE Color Viewing Light ofera un mediu de iluminare controlat ceea ce elimina posibile erori de citire sau reprezentare.

Astfel PANTONE si X-Rite pun la dispozitia profesionistilor din industria grafica toate uneltele necesare realizarii unor produse la standardele cele mai inalte, rapid si eficient.

PANTONE si X-rite, in Romania prin Grup Transilvae.