Stiri

noutati si evenimente din industrie

 
 

Pana unde poate merge noua tehnologie HP Latex?

27.03.2010

Articol publicat in revista "Printing World - Lumea tiparului", februarie 2010.

 

Tehnologia Latex a revolutionat imprimarea de format mare, oferind o alternativa fiabila si ecologica pentru producerea unei game largi de aplicatii fara a sacrifica durabilitatea outdoor sau calitatea indoor. impreuna, cenelurile HP Latex si tehnologia HP Thermal inkjet furnizeaza imprimate fara miros, durabile; o calitate inalta a imaginii, culori vii; versatilitate in aplicatii si productivitate ridicata.

Ce inseamna cerneluri Latex

La introducerea pe piata a tehnologiei Latex, principalul argument in favoarea ei a fost impactul redus asupra mediului. Producatorul HP adauga insa alte doua atribute esentiale: versatilitatea aplicatiilor si usurinta in utilizare.

„Latex" se refera la un polimer sintetic, non-alergenic, dezvoltat special pentru imprimarea cu jet de cerneala. Cernelurile HP Latex se constitue dintr-un vehicul de cerneala lichida care transporta polimerul latex si particule de pigment la suprafata mediului de imprimare. Formula cernelii are la baza apa (pana la 66%) in combinatie cu alti compusi si aditivi specifici cernelurilor pe baza de apa. Proprietatile fizice si chimice ale acestui vehicul sunt esentiale pentru obtinerea picaturilor si controlul interactiunii cerneala-media. Continutul ridicat de apa ofera cernelurilor HP Latex o tensiune de suprafata ridicata si vascozitatea ideala pentru utilizarea in capetele de imprimare HP Thermal inkjet.

Astfel se obtin aproape toate beneficiile tehnologiei cu cerneluri pe baza de solvent eliminand problemele tipice legate de mediu, sanatate si siguranta. Cu cernelurile HP Latex se produc printuri fara miros,  fara emisii toxice periculoase (compusi volatili organici - VOC), ce nu au nevoie de timp suplimentar de uscare, fiind gata de laminare sau alte prelucrari imediat ce ies din imprimanta. Nefiind necesara ventilatie speciala, manevrare speciala, cernelurile fiind non-toxice si neinflamabile, este facilitata crearea unui mediu de lucru substantial imbunatatit.  

Focus pe aplicatii

Cernelurile Latex produc rezultate foarte bune pe o gama vasta de media, incluzand majoritatea materialelor economice, netratate, compatibile cu solvent si nu numai. Folosind media originala HP se obtin o consistenta si culori exceptionale. Pe langa materialele proprii HP, echipamentele ce folosesc aceste cerneluri imprima cu rezultate deosebite pe materiale de la numerosi alti furnizori, compatibilitatile materialelor fiind testate si certificate in centrul HP dedicat din Spania.

De la interior prin semnalistica pentru targuri si evenimente, grafica de expozitii, display-uri POP (point-of-purchase), display-uri frontlit si backlit sau tapet pana la exterior prin bannere, grafica pentru vehicule, panouri sau afisaj pentru cladiri, cernelurile HP Latex creaza printuri de inalta calitate, in culori vii, ce rezista in mediul outdoor pana la 5 ani laminat si 3 ani nelaminat. HP sustine ca cernelurile Latex sunt unice in privinta gamei de aplicatii realizabile cu o singura tehnologie.

Creativitate fara limite

Un exemplu deosebit de implementare a unui proiect folosind tehnologia HP Latex vine de la Printworks-Mediatech. Compania cu sediul in Emiratele Arabe Unite sustine ca lucrarea nu ar fi fost posibila fara tehnologia incorporata in HP Designjet L65500.

Proiectul a constat din aplicarea unor printuri care sa acopere complet cei trei pereti interiori si usile lifturilor dintr-o cladire - lucrare de branding pentru o companie de broadcast.  Fiind spatii extrem de mici, mirosul unor imprimate cu cerneala pe baza de solvent ce acopera intreaga suprafata interioara a unui lift ar fi fost insuportabil. Cernelurile pe baza de apa HP Latex au eliminat aceasta problema oferind in acelasi timp o calitate indoor excelenta.

PrintWorks-Mediatech este prima companie din E.A.U. care a instalat HP Designjet L65500. Firma a declarat ca noua imprimanta le va permite operarea pe noi piete si cresterea afacerii.

Pe langa HP Designjet L65500 cernelurile HP Latex stau si la baza seriei HP Designjet L25500.  „Credem ca tehnologia acestui produs va schimba radical modul in care se imprima la acest moment  [...] si ca va deveni un standard in imprimarea wide-format" spune Bogdan Vasilescu,  manager general Grup Transilvae .